De maatwerkversneller geeft overheden en ondernemers meer zicht op oplossingen voor vrijkomende agrarische locaties in het buitengebied. Hierdoor komen gewenste ontwikkelingen en passende oplossingen sneller van de grond. Bovendien ontstaat op deze manier een kennisdatabank met passende oplossingen waaruit geput kan worden voor andere locaties. Zo leren we van elkaar en kan de kennis op meer locaties van nut zijn.
Projecten en initiatieven voor en door een gezond Noord-Limburg
Regio Noord-Limburg ondersteunt diverse projecten en initiatieven die bijdragen aan het gezonder maken van onze regio. Laat u inspireren door onze lopende en afgeronde projecten.
Het doel van het project is het verbeteren van de luchtkwaliteit rond agrarische bedrijven. Dit doen we door het uitbreiden van metingen en met de pilot voor de aanleg van een meetnetwerk. Het meetsysteem leidt tot effectiever beleid en maatregelen om te zorgen voor een gezonde leefomgeving.
Het Maasheggenlandschap is een landschappelijke schoonheid met een grote soortenrijkdom, streekeigenheid en multifunctionaliteit. Vroeger stonden er veel meer van zulke heggen in ons land. De stekelige heggen dienden als perceelafscheiding en boden hout om gereedschap van te maken. Inmiddels zijn de heggen in het Maasheggengebied honderden jaren oud en daarmee uniek in hun soort en het behouden meer dan waard.
Leren en groeien doen we samen, want samen staan we sterker. Daarom werken overheid, onderwijs en mkb’s in Noord-Limburg waar mogelijk samen. Dat doen we binnen vier verschillende Fieldlabs waar gewerkt wordt aan innovatieve projecten op het gebied van technologie, logistiek, land- en tuinbouw, voeding, gezondheid en grensoverschrijdend ondernemen.
Noord-Limburg is aantrekkelijk voor toeristen. Zij maken veel gebruik van het grote aanbod wandel, fiets en ruiterroutes. Met toeristische overstappunten (TOP) profiteren onze ondernemers optimaal van de vele bezoekers.
Waar wil je heen met je bedrijf? Duurzaam ondernemen betekent dat je als bedrijf rekening houdt met de effecten en de impact op mens, milieu en samenleving. Slim omgaan met energie en grondstoffen is hierbij erg belangrijk. Er zijn tal van manieren om energie te besparen, duurzaam op te wekken en op te slaan.
De energie-infrastructuur staat steeds meer onder druk. De toename van de energiebehoefte vraag om aanpassing van het energienet én de mogelijkheid om energie duurzaam op te slaan.
Onze regio staat voor een grote opgave als het gaat om het opwekken van duurzame energie. Deze opgave biedt kansen om gebiedsgericht aan de slag te gaan met de opwek van energie. We kijken hierbij ook naar verbindingen met andere programma's en thema's.
In 2019 heeft Nederland in het Klimaatakkoord afgesproken dat onze CO2 uitstoot in 2030 de helft lager moet zijn dan in 1990. In de Regionale Energiestrategie (RES) staat welke bijdrage onze regio daaraan levert en hoe wij hier uitvoering aan geven.
Ondermijnende criminaliteit uit zich in tal van vormen en zorgt voor complexe problemen, bijvoorbeeld in het buitengebied en bij kwetsbare groepen. Voor een effectieve aanpak is samenwerking cruciaal.
De Gezondste Regio kan niet zonder professionals die weten hoe we onze regio gezonder maken en gezond houden. Om deze kennis te verbreden, te verdiepen en te binden aan Noord-Limburg wordt er gewerkt aan de realisatie van de bacheloropleiding Gezondheid op Fontys Venlo.
Plasma is de vierde fase van een stof. De zon is het! Een bliksemschicht heeft het en een tl-balk kan niet zonder. Plasma is een natuurlijk verschijnsel, dat ontstaat wanneer energie zich door de lucht verplaatst. Maar hoe pas je het toe? Bijvoorbeeld in de land- en tuinbouw zijn ondernemers continu op zoek naar milieuvriendelijke methoden om bijvoorbeeld plantenziekten te voorkomen en te bestrijden. Het aantal toegelaten chemische middelen neemt snel af en de roep om duurzame gewasbescherming neemt toe. Plasma kan een oplossing bieden en chemische middelen vervangen.
Een actuele en grote maatschappelijke opgave is het vinden van oplossingen die zorgen dat de wereldbevolking in 2050 op een gezonde, veilige en duurzame manier kan eten en drinken.