ACT! Interventieteams in heel Limburg aan de slag

Om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan is ACT! in 2021 gestart in Noord-Limburg. De resultaten in Noord-Limburg waren zo goed dat de aanpak is uitgerold over heel Limburg. In het voorjaar van 2024 is ACT! in Limburg gepresenteerd en wordt er hard gewerkt om ACT! in heel de provincie bekend te maken bij inwoners en ondernemers.

Limburg is de eerste provincie in Nederland die één bestuurlijk interventienetwerk heeft. ACT! Limburg bestaat uit vijf regionale teams die samen een netwerk vormen. Deze regionale teams voeren wekelijks controles uit om zo criminele netwerken te verstoren en Limburg veiliger te maken.

Placeholder for Foto ACT en politieFoto ACT en politie

“Van Eijsden tot de Mookerhei zijn er nu ACT! interventieteams actief in Limburg. Dat is echt uniek voor Nederland. Als Limburgse gemeentes kunnen we nu ook een vuist maken tegen georganiseerde criminaliteit. De bevoegdheden van de politie en die van burgemeesters vullen elkaar goed aan. ACT! interventieteams zijn de schakel tussen gemeentes onderling en tussen gemeentes en politie om sneller en adequater misstanden te kunnen aanpakken. Onze toezichthouders werken onder andere op basis van signalen van burgers die zijn binnengekomen bij Meld Misdaad Anoniem”.

Ryan Palmen, Portefeuillehouder Veiligheid in Limburg I Bestuurlijk trekker Regionaal Programma Veiligheid Noord-Limburg I Burgemeester Gemeente Horst aan de Maas

Samenwerking tegen ondermijning

Bij de aanpak van ondermijning schakelen de regionale ACT!-teams met andere overheidspartners. Denk aan politie, douane, arbeidsinspectie, belastingdienst en FIOD. De afgelopen maanden zijn er controles in Limburg uitgevoerd. Tijdens controles wordt breder gekeken dan alleen naar drugscriminaliteit, prostitutie en witwassen. Maar ook naar illegale bewoning, vergunningen, uitkeringsfraude, arbeidsuitbuiting, brandveiligheid en milieudelicten.

Ryan Palmen:  “Ik ben pas echt tevreden als we met de vijf ACT! Interventieteams de ondermijnende criminaliteit in Limburg een flinke tik kunnen toebrengen. Ik roep inwoners dan ook vooral op om verdachte situaties te melden bij politie of Meld Misdaad Anoniem de ondermijnende criminaliteit in Limburg een flinke tik kunnen toebrengen. Ik roep inwoners dan ook vooral op om verdachte situaties te melden bij politie of Meld Misdaad Anoniem.”

ACT! Limburg wordt ondersteund, gefaciliteerd en gefinancierd door het RIEC Limburg (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum).  ACT! is in Noord-Limburg mogelijk gemaakt door Regio Deal Noord-Limburg 2020.

Lees meer over ACT! Limburg
Placeholder for Foto ACT en politieFoto ACT en politie

Het laatste nieuws in uw mailbox?

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief.