Wat is brede welvaart?
Brede welvaart omvat alles wat mensen van waarde vinden. Naast materiële welvaart gaat het ook om zaken als gezondheid, onderwijs, milieu en leefomgeving, sociale cohesie, persoonlijke ontplooiing en (on)veiligheid. Het gaat verder dan de kwaliteit van leven in het ‘hier en nu’. Ook toekomstige generaties verdienen een gezonde regio waar ze fijn kunnen leven, wonen en werken.
Ons dagelijks leven speelt zich grotendeels af buiten de stad of het dorp waar we wonen. Daarom zijn de omstandigheden in de regio van invloed op ons welzijn. Waar mensen wonen, en wat onze regio te bieden heeft aan bijvoorbeeld werk, scholen, woningen maar ook een fijne en gezonde leefomgeving en een goed ondernemersklimaat, is daarom van groot belang.
Wat is Staatssteun?
Staatssteun is het direct of indirect verstrekken van financiële steun aan ondernemingen door overheden. De EU wil gelijke concurrentievoorwaarden scheppen voor alle ondernemingen en heeft daarom staatssteunregels opgesteld om steun door overheden in goede banen te leiden. Deze staatssteunregels zijn neergelegd in de artikelen 107, 108 en 109 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU). Meer info: Staatssteun - Europa decentraal.
Wat wordt bedoeld met structuurversterkend?
Dit zijn maatregelen of activiteiten die een blijvende bijdrage leveren aan het versterken van de brede welvaart en het welzijn in Noord-Limburg, op meerdere aspecten én voor de langere termijn. De Regio Noord-Limburg hanteert hierbij de elf dimensies uit de Monitor Brede Welvaart van RaboResearch. Dit zijn: veiligheid, milieu, gezondheid, subjectief welzijn, balans tussen werk en privé, wonen, onderwijs, materiële welvaart, maatschappelijke betrokkenheid, sociale relaties en banen.
Kan ik hulp krijgen bij het indienen van een aanvraag?
U moet de aanvraag zelf doen. Onze programmamanager kan u te woord staan bij vragen en advies geven.
Hoe wordt de voortgang van de projecten in de gaten gehouden?
De programmamanager heeft regelmatig contact met de initiatiefnemer(s). De initiatiefnemers melden aan de Regio Noord-Limburg wat de resultaten zijn en bespreekt eventuele knelpunten. Dit gebeurt via rapportages en door overleg tussen alle betrokken partijen. Het gaat om gemeenschapsgeld en de regio moet verantwoording afleggen aan het Rijk, de provincie en de deelnemende gemeenteraden.
Wanneer moeten projecten klaar zijn?
Dat verschilt per project. De projecten moeten in ieder geval op 31 december 2028 klaar zijn, eerder mag dus ook.