Regio Deal Noord-Limburg

In 2023 is Regio Noord Limburg samen met de Provincie Limburg en partners uit onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke partners, gestart met de voorbereiding voor een Regio Deal. Het Rijk heeft het voorstel positief ontvangen en laten weten dat de aanvraag uitgewerkt kan worden.

Een gezonde regio word je niet vanzelf. Dit vraagt om samenwerking en een gezamenlijke ambitie voor Noord-Limburg. Samen met partners en initiatiefnemers zetten wij een beweging in gang voor een gezonde toekomst van onze regio. De Regio Deal ‘Op weg naar de gezondste regio’ helpt ons hierbij.

Het Rijk steunt Noord-Limburg

Het Rijk maakt 10 miljoen euro vrij om te investeren in de brede welvaart van Noord-Limburg. Om samenwerking te bevorderen verwacht het Rijk ook een bijdrage van de provinciale-, lokale overheid én van de initiatiefnemers die een project starten in de Regio Deal.

Vier thema's

In de Noord-Limburgse Regio Deal ligt de focus op vier belangrijke thema’s. Grensoverstijgende samenwerking komt in alle thema's terug.

Kennis, onderzoek & duurzaam ondernemen

Door kennis te ontwikkelen, te delen en op zoek te gaan naar innovatieve en verantwoorde manieren van ondernemen, werken we aan een gezonder ondernemersklimaat en kennis-ecosysteem.

Themablad Kennis, onderzoek & duurzaam ondernemen
Placeholder for Brightlands campusBrightlands campus

Talent ontwikkelen & behouden

De leefbaarheid in een regio wordt voor een belangrijk deel bepaald door de mensen die er wonen, studeren én werken. Door iedereen mee te laten doen en samen de voorzieningen op peil te houden, bouwen we aan een aantrekkelijke regio voor huidige en toekomstige inwoners en werknemers.

Themablad Talent ontwikkelen & behouden
Placeholder for Shutterstock 1783089293Shutterstock 1783089293

Vitale gemeenschappen & positieve gezondheid

Gemeenschappen die goed voor zichzelf en voor elkaar zorgen dragen bij aan een vitaal en gezond Noord-Limburg. We werken daarom toe naar een samenleving waarin inwoners naar elkaar omkijken en voor elkaar zorgen. Zo creëren we een regio waarin iedereen, van jong tot oud, zich thuis voelt. Belangrijke uitgangspunten voor het stimuleren van vitale gemeenschappen is het gedachtengoed Positieve Gezondheid.

Themablad Vitale gemeenschappen & Positieve gezondheid
Placeholder for Kind met puzzelKind met puzzel

Veiligheid & ondermijning

Veiligheid vormt een belangrijke basis voor onze inwoners en ondernemers. Ondermijnende criminaliteit uit zich in tal van vormen en zorgt voor complexe problemen, bijvoorbeeld in het buitengebied en bij kwetsbare groepen. Voor een effectieve aanpak is samenwerking essentieel. De afgelopen jaren is hier sterk in geïnvesteerd. Ook de komende jaren besteden we extra aandacht aan de veiligheid in onze regio.

Themablad Veiligheid & ondermijning
Placeholder for Ryan Palmen roept opRyan Palmen roept op

In de Regio Deals werkt de overheid samen om de kwaliteit van leven, wonen en werken in de regio beter te maken. Vooral op plekken die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het Rijk, de provincie en de gemeenten maken geld vrij om in te zetten voor het goede leven Noord-Limburg.

De hoofddoelen van een Regio Deal is:

  • de brede welvaart en het welzijn in de regio’s versterken en een impuls geven aan regionale ontwikkelingen met een duurzaam effect.
  • de samenwerking tussen overheden, ondernemers, kennisinstellingen, maatschappelijke partners en inwoners bevorderen. Dit wordt ook wel een Multi-Helix samenwerking genoemd.

‘Noord-Limburg op weg naar de gezondste regio’

De inhoud van de Regio Deal Noord-Limburg en de afspraken over de uitvoering zijn vastgelegd in een samenwerkingsconvenant tussen het Rijk, de provincie en de Noord-Limburgse gemeenten. In het samenwerkingsconvenant staat welke doelen en resultaten we in de Regio Deal willen behalen. Alle projecten en initiatieven die onder de Regio Deal vallen, dragen bij aan deze doelen en resultaten.  De Regio Deal loopt van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2028.

In de bovengenoemde themabladen leest u meer over de opgaven, doelen, beoogde resultaten en de aanpak.

De uitvoering van de Regio Deal bestaat o.a. uit het realiseren structuurversterkende initiatieven die passen bij de themadoelen en de opgaven. Deze projecten moeten voldoen aan de voorwaarden die het Rijk en Regio Noord-Limburg hieraan stellen.  Hieronder treft u een aantal van die voorwaarden aan:

  • Het moet gaan om complexe en grotere opgaven gericht op verhogen van de Brede Welvaart.
  • Het initiatief is structuurversterkend voor Noord-Limburg.
  • Het initiatief sluit aan bij de vier thema’s.
  • Het initiatief is gebaseerd op allianties en samenwerking met de Multi Helix partijen.
  • Er is sprake van (Co)financiering.
  • De financiering wordt betaald door de initiatiefnemer(s) en de overheden.
  • De initiatieven moeten de toets van Staatsteun kunnen doorstaan.
  • De bijdrage uit de Regio Deal is tijdelijk. Daarna moeten de initiatieven zelfstandig voorgezet kunnen worden.

Een belangrijke voorwaarde voor een Regio Deal project is de cofinanciering.

  • Een project in de Regio Deal wordt altijd ‘betaald’ door alle deelnemende partijen, namelijk: de initiatiefnemer(s), Rijksoverheid, Provinciale en lokale overheden. Met andere woorden: als de cofinanciering niet geregeld is, kan er geen subsidie worden aangevraagd.

De eerste belangrijke stap is de uitwerking van een projectvoorstel door de initiatiefnemer. De initiatiefnemer vult hiervoor het format in en stuurt dit naar info@rn-l.nl.

  • U kunt tot uiterlijk 15 december 2024 een projectvoorstel indienen. Na het indienen van een projectvoorstel wordt er inhoudelijk- en financieel commitment (cofinanciering) opgehaald bij de initiatiefnemer, de provincie Limburg en Regio Noord-Limburg. 
  • Een projectvoorstel wordt getoetst aan de doelen en de beoogde resultaten van de Regio Deal Noord-Limburg.
Format Projectvoorstel Regio Deal 2024 Noord-Limburg-WORD

Als de voorbereiding positief is afgerond, volgt de officiële aanvraag voor een bijdrage uit de Regio Deal. De initiatiefnemer dient de officiële aanvraag in via info@rn-l.nlDe programmamanager coördineert het voorbereidingsproces en is ook uw aanspreekpunt. 

  • Het aanvraagformulier komt later beschikbaar.

U ontvangt binnen 16 weken het besluit over de aanvraag.

  • Als de subsidie is toegekend ontvangt u een officiële subsidiebeschikking.

Wat is brede welvaart?
Brede welvaart omvat alles wat mensen van waarde vinden. Naast materiële welvaart gaat het ook om zaken als gezondheid, onderwijs, milieu en leefomgeving, sociale cohesie, persoonlijke ontplooiing en (on)veiligheid. Het gaat verder dan de kwaliteit van leven in het ‘hier en nu’. Ook toekomstige generaties verdienen een gezonde regio waar ze fijn kunnen leven, wonen en werken.

Ons dagelijks leven speelt zich grotendeels af buiten de stad of het dorp waar we wonen. Daarom zijn de omstandigheden in de regio van invloed op ons welzijn. Waar mensen wonen, en wat onze regio te bieden heeft aan bijvoorbeeld werk, scholen, woningen maar ook een fijne en gezonde leefomgeving en een goed ondernemersklimaat, is daarom van groot belang.

Wat is Staatssteun?
Staatssteun is het direct of indirect verstrekken van financiële steun aan ondernemingen door overheden. De EU wil gelijke concurrentievoorwaarden scheppen voor alle ondernemingen en heeft daarom staatssteunregels opgesteld om steun door overheden in goede banen te leiden. Deze staatssteunregels zijn neergelegd in de artikelen 107, 108 en 109 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU). Meer info: Staatssteun - Europa decentraal.

Wat wordt bedoeld met structuurversterkend?
Dit zijn maatregelen of activiteiten die een blijvende bijdrage leveren aan het versterken van de brede welvaart en het welzijn in Noord-Limburg, op meerdere aspecten én voor de langere termijn. De Regio Noord-Limburg hanteert hierbij de elf dimensies uit de Monitor Brede Welvaart van RaboResearch. Dit zijn: veiligheid, milieu, gezondheid, subjectief welzijn, balans tussen werk en privé, wonen, onderwijs, materiële welvaart, maatschappelijke betrokkenheid, sociale relaties en banen. 

Kan ik hulp krijgen bij het indienen van een aanvraag?
U moet de aanvraag zelf doen. Onze programmamanager kan u te woord staan bij vragen en advies geven.

Hoe wordt de voortgang van de projecten in de gaten gehouden?
De programmamanager heeft regelmatig contact met de initiatiefnemer(s). De initiatiefnemers melden aan de Regio Noord-Limburg wat de resultaten zijn en bespreekt eventuele knelpunten. Dit gebeurt via rapportages en door overleg tussen alle betrokken partijen. Het gaat om gemeenschapsgeld en de regio moet verantwoording afleggen aan het Rijk, de provincie en de deelnemende gemeenteraden. 

Wanneer moeten projecten klaar zijn?
Dat verschilt per project. De projecten moeten in ieder geval op 31 december 2028 klaar zijn, eerder mag dus ook. 

Doe mee!

We nodigen ondernemers, onderwijsinstellingen en maatschappelijke partners uit om samen structuurversterkende initiatieven te realiseren. Wij horen graag als er ideeën zijn waarover we samen in gesprek kunnen gaan.

Samen op weg naar de gezondste regio!

De Gezondste Regio is een netwerk van partners en ambassadeurs die gezondheid en de toekomst van onze regio een warm hart toedragen. Samen zetten we de gezonde golf in beweging en Noord-Limburg op de kaart.

Daarom werken Regio Noord-Limburg, Crossroads Limburg, onderwijsinstellingen, ondernemers en maatschappelijke partners intensief samen om van de deal een succes te maken.

Het laatste nieuws in uw mailbox?

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief.