Blue Plasma Center

Plasma is de vierde fase van een stof. De zon is het! Een bliksemschicht heeft het en een tl-balk kan niet zonder. Plasma is een natuurlijk verschijnsel, dat ontstaat wanneer energie zich door de lucht verplaatst. Maar hoe pas je het toe? Bijvoorbeeld in de land- en tuinbouw zijn ondernemers continu op zoek naar milieuvriendelijke methoden om bijvoorbeeld plantenziekten te voorkomen en te bestrijden. Het aantal toegelaten chemische middelen neemt snel af en de roep om duurzame gewasbescherming neemt toe. Plasma kan een oplossing bieden en chemische middelen vervangen.

Placeholder for Blue Plasma CenterBlue Plasma Center

Een research faciliteit waar koud plasma wordt gemaakt, onderzocht en doorontwikkeld

Koud atmosferisch plasma wordt gemaakt van lucht, elektriciteit en water zonder toevoeging van chemicaliën. Dit plasma verwijdert geuren en doodt bacteriën, virussen en schimmels. Deze toepassingen zijn zeer interessant bij de verduurzaming in allerlei sectoren, en worden daarom verder onderzocht en ontwikkeld in het Plasma Center. Het Plasma Center is een research faciliteit op Brightlands Campus Greenport Venlo. Deze veelbelovende techniek heeft voor veel sectoren al een succesvolle bijdrage geleverd in het behalen van doelstellingen op het gebied van onder andere duurzaamheid, circulariteit en energietransitie.

Lees meer

Doelstellingen / Resultaten

  • Een onderzoekslaboratorium met apparatuur om plasma-geactiveerd water en plasma-geactiveerde waterdamp te kunnen maken
  • Een shared facility creëren door samen te werken met bedrijven en onderzoekers uit de regio.
  • Samenwerking met University Maastricht (UM) en TU Eindhoven op het gebied van toepassingsmogelijkheden van koud plasma in de agrifood-sector en in waterzuivering.
  • Zes tot acht innovatietrajecten met ondernemers in de agrofood-sector en in waterzuivering.

Initiatiefnemer(s)

Placeholder for Logo Blue Plasma BVLogo Blue Plasma BV

Blue Plasma BV

Meer info of meedoen?

Op zoek naar meer informatie over dit project of wilt u zelf een bijdrage leveren?

Neem contact op met rn-l

Climmy Roeffen

Programmamanager Ondernemen en innoveren

Het laatste nieuws in uw mailbox?

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief.