

Sommige vakantieparken worden helaas niet alleen gebruikt voor ‘vakantiegasten’. Denk aan ongewenste situaties zoals illegale permanente bewoning, illegale huisvesting van internationale werknemers, maar ook (drugs)criminaliteit.
Maart 2025
Vakantieparken in Noord-Limburg worden helaas niet alleen gebruikt voor ‘vakantiegasten’. Er vinden achter de slagboom ook zaken plaats waar we als maatschappij niet blij mee zijn en die zeer onwenselijk zijn voor de vitaliteit van onze vakantieparken. Denk aan illegale permanente bewoning, illegale huisvesting van internationale werknemers, drugscriminaliteit, mensenhandel en gedwongen prostitutie.
Dit project richt zich op de aanpak van verouderde vakantieparken en het tegengaan van ondermijnende activiteiten op onze parken in Noord-Limburg.
Sinds 2019 werken de acht gemeentes aan het versterken van de vrijetijdseconomie. Samen hebben zij het actieprogramma Vrijetijdsecomomie opgesteld. Het centrale doel is om alleen vitale vakantieparken te hebben in Noord-Limburg. Daarom is in de periode 2019 – 2021 onderzoek gedaan naar de vitaliteit van de vakantieparken in Noord-Limburg. Een vitaliteitsmanager ging aan de slag en inventariseerde ontwikkelingen, wensen en aandachtspunten van ondernemers. De juiste informatie is erg belangrijk om goed overzicht te houden op de ontwikkelingen van vakantieparken in onze regio.
Om een goed vervolg te geven aan de centrale doelstelling werd in 2022 het project Rode en Groene spoor vakantieparken gestart. Binnen het ‘Groene spoor’ wordt gekeken naar de gezonde economische ontwikkelingen en kansen die er zijn voor vakantieparken. Bij het ‘Rode spoor’ kijkt men naar de verbeterpunten en aandachtpunten van vakantieparken. Een veiligheidsmanager is aangesteld om een plan van aanpak te maken om de noodzakelijke verbeteringen uit te voeren.
Ondernemers kunnen met de vitaliteitsmanager in gesprek om inzicht te krijgen in de kwaliteit en het perspectief van hun bedrijf en om meer inzicht te krijgen in de sector in zijn geheel. Het is tevens mogelijk om een ondermijningsscan te laten uitvoeren. Deze scan is ontwikkeld om de risico’s op ondermijning op uw recreatiebedrijf in kaart te brengen. In alle gevallen krijgen ondernemers een advies op maat. Ondernemers die interesse hebben in deze gratis ondersteuning kunnen nog tot en met december 2025 contact opnemen met Frank Verkoijen via .
Omdat sommige vakantieparken helaas niet alleen worden gebruikt door ‘vakantiegasten’ vindt er al twee jaar een inventarisatie plaats in Noord-Limburg. Hierbij wordt er goed gekeken naar de functie van de parken. Bij deze inventarisatie kan ook de hulp van het ACT! Interventieteam worden ingezet. Dit team, bestaande uit toezichthouders, voert bestuurlijke controles uit en kijkt of er misstanden zijn.
Zaken waarnaar gekeken wordt zijn bijvoorbeeld illegale permante bewoning, illegale huisvesting van internationale werknemers, drugscriminaliteit en gedwongen prostitutie. De gemeentes in Noord-Limburg blijven handhaven op vakantieparken en blijven ook optreden tegen mensen die permanent wonen op een vakantiepark. Het is in Nederland verboden om te wonen in een vakantiehuisje. De regio Noord-Limburg streeft ernaar om in 2030 alleen nog maar campings en bungalowparken te hebben die 100% toeristisch worden geëxploiteerd.