Succes valpreventie 'Stevig Staan'

Het valpreventieprogramma van de Health Impact Bond ‘Stevig Staan’ ligt op schema. Ruim een jaar na de start van het vijf jaar durende programma, hebben 500 ouderen aan de valpreventiecursus meegedaan. Bij metingen onder de eerste 54 deelnemers blijkt dat het programma heeft gezorgd voor 45 minder valincidenten!

Placeholder for Valpreventie Stevig StaanValpreventie Stevig Staan

Om deze mijlpaal te vieren is de 500ste deelnemer Ger Sijbers (78) uit Tegelen in het zonnetje gezet door wethouder Frans Schatorjé. Zij voelt zich vereerd en is enthousiast over het programma.

“De training richtte zich op het verbeteren van de balans en stabiliteit. We kregen informatie over spierkracht, balans en het voorkomen van vallen. Daardoor is mijn zelfvertrouwen gegroeid en de angst om te vallen is duidelijk afgenomen. Ik kan het iedereen aanbevelen.” 

‘Stevig Staan’ is het eerste valpreventieprogramma in Nederland dat vijf jaar lang 7.000 ouderen uit de regio screent op valrisico en mobiliteit. Van de 70-plussers met verhoogd valrisico ontvangen 2.500 mensen een gericht beweegaanbod en ondersteuning op maat. Dit zorgt voor minder valincidenten, minder opnames bij de spoedeisende hulp, verbetering in balans en spierkracht en minder afhankelijkheid van thuiszorg.

De essentie van een Health Impact Bond

Verschillende partijen investeren in een preventie-aanpak en zij krijgen een deel van de uitgespaarde zorgkosten vergoed!

In Noord-Limburg zetten onder andere zorgorganisaties, gemeenten en zorgverzekeraars zo’n constructie op met als doel vallen van ouderen te voorkomen. De ervaringen zijn nu verwerkt in een toolbox met bouwstenen, stappen, tips en perspectieven om tot zo’n Health Impact Bond te komen. Deze toolbox kan helpen bij het opzetten van een Health Impact Bond.

Health Impact Bond is een financieringsinstrument

Een Health Impact Bond lost het knelpunt van het meerjarig financieren van een preventie-interventie op. Een Health Impact Bond is een financieringsinstrument waarbij (maatschappelijke) investeerders het kapitaal verschaffen voor een interventie. In de impact-bond voor valpreventie in Noord-Limburg investeerden BNP Paribas, Rabobank, Bridges en particulieren via Oneplanetcrowd.

Stevig Staan is een samenwerking tussen de Noord-Limburgse gemeenten Venlo, Horst aan de Maas, Beesel, Peel en Maas, Bergen, Gennep en Venray, De Zorggroep, CZ, VGZ Zorgkantoor, Coöperatie VGZ en de fysiopraktijken van FysunieQ. Het programma is mede ontwikkeld door Vilans en VeiligheidNL. Social Finance NL is betrokken als intermediair. De aanpak valpreventie wordt uitgevoerd onder leiding van De Zorggroep. Gezamenlijk met lokale fysiotherapeuten, zorgprofessionals en sociaal werkers worden ouderen gerekruteerd en hun een valpreventief beweegaanbod aangeboden.

Het laatste nieuws in uw mailbox?

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief.