Waar wil je heen met je bedrijf? Duurzaam ondernemen betekent dat je als bedrijf rekening houdt met de effecten en de impact op mens, milieu en samenleving. Slim omgaan met energie en grondstoffen is hierbij erg belangrijk. Er zijn tal van manieren om energie te besparen, duurzaam op te wekken en op te slaan.
Stichting Groene Economie Limburg helpt MKB in de energietransitie
Stichting Groene Economie Limburg wordt door de Provincie Limburg en de Limburgse regio’s/gemeentes ondersteund om bedrijven en bedrijventerreinen te helpen in de energietransitie. Een belangrijk basis hiervoor is het stimuleren van duurzaam ondernemerschap.
Energieloket voor het MKB
Via ons online portaal Energieloket MKB vinden steeds meer ondernemers de eerste informatie over het belang van verduurzaming en de energietransitie. Vele bedrijven in de regio zijn op deze manier al concreet geholpen met adviesgesprekken, een energiescan en/of een ondersteunend traject.
Bijeenkomsten
In verschillende Noord-Limburgse gemeentes organiseerden we in 2021 en 2022 al bijeenkomsten om ondernemers te informeren en te adviseren op het gebied van verduurzaming en de energietransitie in het bijzonder. Zo vond onder andere in Horst bij Mind Mystery een specifieke bijeenkomst plaats voor horeca- en leisure-ondernemers. En in Venray organiseerden we samen met Business Vision Venray een bijeenkomst voor alle ondernemers die graag meer wilden weten over de verduurzaming van hun bedrijf. Een bijeenkomst in Gennep begint nu vorm te krijgen.
Ambassadeurs
Een ander belangrijk onderdeel van onze stichting is ons netwerk van duurzame ambassadeurs. In Noord-Limburg zijn dat Hotel van der Valk Venlo, Vissers Energy Group in Horst en de Venrayse IT-bedrijven JDS bedrijfsautomatisering en Plan-IT International. Stuk voor stuk ondernemingen die in hun sector vooroplopen op het gebied van verduurzaming en de energietransitie.
Met de inzet van onze ambassadeurs tijdens bijeenkomsten inspireren we graag andere ondernemers. Door het delen van hun verhaal, wordt op een heldere manier snel duidelijk wat er in de praktijk allemaal mogelijk is op het gebied van verduurzaming. Al onze ambassadeurs ontvangen een ambassadeurscertificaat en de duurzaamheidtoppers onder hen ontvangen daarnaast ook onze ‘Green Pin’, speciaal voor deze gelegenheid ontworpen door de Limburgse duurzame sieradenontwerpster Iris Desiree Claessens.
Breed netwerk
Als stichting zijn we natuurlijk actief door de gehele provincie, ook in Midden- en Zuid-Limburg worden met regelmaat bijeenkomsten georganiseerd om ondernemers te adviseren en bij te staan betreffende regelgeving en technische mogelijkheden. Naast individuele hulp worden bedrijventerreinen die graag collectief willen verduurzamen ook actief geholpen. Door ons brede netwerk zijn alle noodzakelijke disciplines binnen handbereik en bieden we direct integrale hulp.
Verkenning Energiebrigade Peel en Maas
Met de gemeente Peel en Maas onderzoeken we op dit moment de mogelijkheden voor een actieplan voor het MKB in de vorm van een zogenaamde ‘Energiebrigade’. In Roermond geven we sinds vorige maand al uitvoering aan het project ‘Energiebrigade’, een samenwerking met REScoop en de gemeente Roermond. Kleine MKB’ers worden hier actief benaderd voor een gesprek, een scan met aanvullend advies én de uitvoering van een aantal basismaatregelen. De ontzorging van de ondernemer staat hier centraal.
Als stichting juichen we het feit toe dat gemeentes een steeds actiever beleid voeren op het gebied van de verduurzaming van het Limburgse MKB. Als partner staan we altijd klaar voor hulp en advies. Samenwerking is immers een must om tot een goed resultaat te komen in de vaak complexe problematiek rondom verduurzaming.