Te gast in Geliefd Gennep

Op donderdag 30 mei werden de colleges van Noord-Limburg hartelijk verwelkomd door de Gemeente Gennep.

Burgemeester Hans Teunissen heette iedereen van harte welkom in het mooie Gennep, gelegen in de kop van Noord-Limburg. Deze gemeente is een van de acht in de Regio Noord-Limburg en bestaat uit vijf gezellige dorpen: Gennep, Heijen, Ottersum, Milsbeek en Ven-Zelderheide.

Placeholder for 00 Regiodag Noord Limburg min00 Regiodag Noord Limburg min

‘Geliefd Gennep heeft zoveel moois te bieden, ook voor de regio. Hier wil ik mijn collega bestuurders graag kennis mee laten maken omdat wij er trots op zijn!’

Hans Teunissen, burgemeester Gemeente Gennep

De dag begon in de prachtige, groene omgeving van Center Parcs Het Heijderbos in Heijen. Dit vakantiepark, midden in het bos, ontvangt jaarlijks maar liefst meer dan 800.000 bezoekers die hier genieten van een onvergetelijke tijd. Daarnaast heeft het park ook een business center met diverse zalen voor zakelijke bijeenkomsten, feesten en partijen.

In de ochtend werden de gasten geïnspireerd door verschillende sprekers. Gert-Jan Hospers opende het programma met een boeiend verhaal over het belang van regiobranding. Hij liet zien hoe een sterk profiel een regio kan versterken en hoe samenwerking hierbij kan helpen. In zijn presentatie ‘Noord-Limburg in de etalage’ kwamen tal van mooie voorbeelden voorbij van wat Noord-Limburg te bieden heeft. Er liggen volop kansen om deze regio nog beter op de kaart te zetten.

Na een korte pauze gaven Harrie Timmermans en Leon Schaepkens waardevolle inzichten uit de evolutiepsychologie en de impact daarvan op het vertrouwen in de overheid. Met hun kennis en voorbeelden boden zij nieuwe inzichten en stof tot nadenken. Hun boek ‘Zie mij, hoor mij’ biedt politiek en bestuurders oplossingen om het vertrouwen van de burgers terug te winnen.

 • Placeholder for 10 Regiodag Noord Limburg min10 Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for 05 Regiodag Noord limburg min05 Regiodag Noord limburg min
 • Placeholder for 07 Regiodag Noord Limburg min07 Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for 03 Regiodag Noord Limburg min03 Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for 01 Regiodag Noord Limburg min01 Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for 09 Regiodag Noord Limburg min09 Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for 24 Regiodag Noord Limburg min24 Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for 18 Regiodag Noord Limburg min18 Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for 26 Regiodag Noord Limburg min26 Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for 27 Regiodag Noord Limburg min27 Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for 11b Regiodag Noord Limburg min11b Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for 13 Regiodag Noord Limburg min13 Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for 12 Regiodag Noord Limburg min12 Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for 33 Regiodag Noord Limburg min33 Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for 34 Regiodag Noord limburg min34 Regiodag Noord limburg min
 • Placeholder for 16 Regiodag Noord Limburg min16 Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for 16 b Regiodag Noord Limburg min16 b Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for 15 Regiodag Noord Limburg min15 Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for 14 Regiodag Noord Limburg min14 Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for 30 Regiodag Noord Limburg min30 Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for 31 Regiodag Noord Limburg min31 Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for 25 Regiodag Noord Limburg min25 Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for 29 Regiodag Noord Limburg min29 Regiodag Noord Limburg min
 • Placeholder for Regio Noord Limburg 11 minRegio Noord Limburg 11 min
 • Placeholder for Regio Noord Limburg 7 minRegio Noord Limburg 7 min
 • Placeholder for Regio Noord Limburg 8 minRegio Noord Limburg 8 min
 • Placeholder for Regio Noord Limburg 6 minRegio Noord Limburg 6 min
 • Placeholder for Regio Noord Limburg 4 minRegio Noord Limburg 4 min
 • Placeholder for Regio Noord Limburg 5 minRegio Noord Limburg 5 min
 • Placeholder for Regio Noord Limburg 3 minRegio Noord Limburg 3 min
 • Placeholder for Regio Noord Limburg 2 minRegio Noord Limburg 2 min
 • Placeholder for Regio Noord Limburg 1 minRegio Noord Limburg 1 min

Op bezoek bij

In de middag was er tijd om een bezoek te brengen aan enkele bijzondere initiatieven en ondernemers in Gennep. We werden met open armen ontvangen bij Het Genneper Huys, Wijkcentrum Van Ons, Arvato en Het Heijderbos.

Het Genneper Huys - Waar de Niers slingert en bij een oude burcht de Maas ontmoet!
Het Genneper Huys moet dé toeristische trekpleister van Gennep en Noord-Limburg worden. Projectleider Tijn Houwen nam ons mee terug in de tijd, vertelde over de mooie toekomstplannen en liet ons genieten van het prachtige uitzicht vanaf de ruïne.

Het Genneper Huys was ooit een machtige burcht aan de monding van de Niers in de Maas, net buiten Gennep. Deze plek, doordrenkt met geschiedenis, speelt een belangrijke rol in de cultuur van Noord-Limburg. Tijdens de 80-jarige Oorlog was het Genneper Huys het toneel van heroïsche gevechten, zoals het beroemde beleg door Frederik Hendrik in 1641.

Tot 2009 waren alleen de resten van de kroonwerken en enkele verhogingen te zien, maar sindsdien zijn delen van de grachten en kroonwerken hersteld. Er zijn spannende plannen om deze historische plek nog meer tot leven te brengen.

Wijkcentrum Van Ons – Samen de schouders eronder, samen vooruit!
Onder het genot van een kop koffie en wat lekkers deelden wijkbewoners en professionals de successen van deze wijkaanpak. Hun verhalen laten zien hoe samenwerking een wijk sterker kan maken! De vele vragen van de bestuurders lieten zien hoe dit thema in elke gemeente leeft. Mooi om van elkaar te kunnen leren. 

In een wereld die snel verandert, willen de Gemeente Gennep en de Provincie Limburg initiatieven ondersteunen die de kracht van de gemeenschap vergroten. Sterke en weerbare inwoners en wijken zijn beter voorbereid op de uitdagingen van de toekomst.

In Gennep-Zuid werken ze met een integrale wijkaanpak. Het doel is om de (gezondheids)achterstanden bij de bewoners te verminderen en hun zelfredzaamheid en organisatievermogen te versterken. Samen met de gemeente pakken inwoners en partners thema's aan die in de wijk leven. Ze werken aan een betere leefbaarheid, veiligheid en welzijn. Er is een centrale ontmoetingsplek waar de wijkverbinder mensen helpt met hun vragen en problemen.

Het Heijderbos - Vakantiepark in de natuur
Na een korte presentatie ging de groep op ontdekkingstocht door het park en bezocht de verschillende attracties en een van de gerenoveerde vakantiebungalows. Lopend op een wiebelburg in het Jungledome waanden de bestuurders zich even echte vakantiegangers! 

Met jaarlijks meer dan 800.000 overnachtingen is Center Parcs een onmisbare speler in Gennep en Noord-Limburg als het gaat om verblijfsrecreatie. Maar Het Heijderbos is niet alleen populair voor overnachtingen; het trekt ook veel inwoners en bezoekers voor een dagje uit, bijvoorbeeld in het fantastische subtropische zwembad. Hierdoor is het park ook een belangrijke werkgever in de gemeente Gennep.

De afgelopen jaren is het park flink gerenoveerd. Alle huisjes zijn van binnen vernieuwd en voorzien van extra luxe om beter aan te sluiten bij de veranderende wensen van de gasten en om de beleving in harmonie met de natuur te versterken.

In 2023 lanceerde Center Parcs een nieuwe merkidentiteit met de focus op de verbinding tussen mens en natuur. Het nieuwe logo symboliseert deze verbinding. Center Parcs Het Heijderbos zoekt vanuit deze nieuwe visie steeds meer samenwerkingen binnen de regio met andere ondernemers. Hier liggen volop kansen die we samen proberen te benutten!

Arvato - duurzaam ondernemen is belangrijk
Arvato is een indrukwekkend bedrijf in de Supply Chain en benut de mogelijkheden voor verduurzaming ten volste. Met verbazing en verwondering luisteren de bestuurders naar de stappen die Arvato zet voor een duurzame toekomst!

Arvato Bertelsmann Supply Chain Solutions is een grote logistieke dienstverlener in Heijen en loopt voorop op het gebied van duurzaamheid. Het bedrijf zet zich in om een positieve impact op het milieu te hebben en bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Arvato is een koploper in onze regio als het gaat om duurzaamheid. Met de ambitie om in 2030 CO2-neutraal te zijn, heeft het bedrijf in enkele jaren een energiebesparing van 40% gerealiseerd dankzij een reeks duurzaamheidsmaatregelen. Op de daken van de bedrijfshallen liggen ruim 27.000 zonnepanelen. De overtollige stroom wordt via een ‘energiemarktplaats’ geleverd aan andere vestigingen. Bij uitbreiding van het bedrijf wordt de nieuwbouw uitgevoerd volgens de Global Sustainable Building Policy van Arvato, met gebruik van circulair staal, gasloze verwarming, batterijopslag, zonnepanelen en slimme verlichting.

Het was een warm welkom in Gennep! Hartelijk dank aan iedereen die het bezoek aan Gennep tot een succes heeft gemaakt! De volgende Regiodag Noord-Limburg zijn we te gast in de Gemeente Horst aan de Maas!

Het laatste nieuws in uw mailbox?

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief.