Minister Helder bezoekt valpreventieprogramma Stevig Staan Noord-Limburg

Vandaag, 3 april 2023, bracht minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) een werkbezoek aan het valpreventieprogramma van de Health Impact Bond ‘Stevig Staan’ dat eind vorig jaar in zeven Noord-Limburgse gemeenten van start ging. De minister was te gast bij een valcursus en ging in gesprek met de betrokken partijen: “Inzetten op preventie is heel belangrijk, want daarmee kunnen we de zorg voor zijn. Dat vond ik ook zo mooi om hier te zien: ouderen leren echt hóe ze moeten vallen. Dat is minstens zo belangrijk als het voorkomen ervan. Deze Health Impact Bond is een mooi voorbeeld van het anders aanpakken en financieren van preventie en innovatie.”

Placeholder for Persfoto minister Helder bezoekt valpreventieprogramma Stevig Staan in VenloPersfoto minister Helder bezoekt valpreventieprogramma Stevig Staan in Venlo

Programma op schema

Inmiddels meldden reeds 140 ouderen in de regio zich aan voor de valpreventiecursus, het vijf jaar durende programma loopt hiermee op schema. Het bewezen effectieve valpreventieprogramma bestaat uit een informatiebijeenkomst, persoonlijk advies over vallen en een beweegcursus op maat. Het is urgent dat de regio vaart maakt met valpreventie omdat er jaarlijks 28.900 ernstige valincidenten onder ouderen zijn, driemaal vaker dan gemiddeld in Nederland (Bron: VeiligheidNL).

Bewezen effectief valpreventieprogramma

Het werkbezoek van minister Helder draaide om het unieke valpreventieprogramma dat tot stand kwam door een Health Impact Bond waarin zorgverzekeraars, zorgorganisaties, het zorgkantoor, gemeenten en (particuliere) investeerders met elkaar samenwerken. Investeerders zorgen voor het benodigde kapitaal en worden bij succes -een vermindering van het aantal valincidenten- terugbetaald door de betrokken gemeenten en zorgverzekeraars. Tijdens een rondetafelgesprek met betrokken partijen werd ingezoomd op de Health Impact Bond en hoe deze financieringsvorm ingezet zou kunnen worden binnen andere domeinen.

  • Placeholder for Ministerhelder08Ministerhelder08
  • Placeholder for Ministerhelder10Ministerhelder10
  • Placeholder for Ministerhelder09Ministerhelder09
  • Placeholder for Ministerhelder07Ministerhelder07
  • Placeholder for Ministerhelder05Ministerhelder05
  • Placeholder for Ministerhelder03Ministerhelder03
  • Placeholder for Ministerhelder02Ministerhelder02

Over Stevig Staan

Stevig Staan is een samenwerking tussen de Noord-Limburgse gemeenten Venlo, Horst aan de Maas, Beesel, Peel en Maas, Bergen, Gennep en Venray, De Zorggroep, CZ, VGZ Zorgkantoor, Coöperatie VGZ en de fysiopraktijken van FysunieQ. Stevig Staan is mede ontwikkeld door Vilans en VeiligheidNL en wordt gefinancierd middels een Health Impact Bond. Hierin investeren BNP Paribas, Bridges en Rabobank €1,5 miljoen. De overige €250.000 werd opgehaald bij ruim 200 particuliere beleggers via het crowdfundingplatform Oneplanetcrowd. Social Finance NL is betrokken als intermediair van de Health Impact Bond.  Uniek aan deze integrale aanpak zijn de schaalgrootte, intensieve krachtenbundeling en financieringsconstructie, waarbij voor het eerst in Nederland een Health Impact Bond wordt ingezet.

“Inzetten op preventie is heel belangrijk, want daarmee kunnen we de zorg voor zijn. Dat vond ik ook zo mooi om hier te zien: ouderen leren echt hóe ze moeten vallen. Dat is minstens zo belangrijk als het voorkomen ervan. Deze Health Impact Bond is een mooi voorbeeld van het anders aanpakken en financieren van preventie en innovatie.”

Conny Helder, Minister voor Langdurige Zorg en Sport

Het laatste nieuws in uw mailbox?

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief.