Internationale werknemers zijn een vast gegeven in Noord-Limburg, zij helpen de economie draaien. Maar zij hebben het lang niet altijd gemakkelijk hun plek te vinden in Nederland. Het 10.000 talenplan helpt ze met de taal om kunnen gaan en weten waar ze aan toe zijn.
Informatie-app voor internationale werknemers
Integreren en meedoen met een app
Het klinkt misschien vreemd en dat is het natuurlijk ook. Integreren en meedoen kent namelijk heel veel facetten. We leggen graag uit wat een app kan bijdragen aan integratie en volwaardig meedoen in de samenleving.
Alle informatie in je eigen taal
In Noord-Limburg werken en wonen heel veel mensen uit andere landen. Internationale werknemers zijn in veel sectoren niet meer weg te denken uit onze regio en zeer welkom. De krapte op de arbeidsmarkt en het aantal internationale medewerkers neemt alleen maar toe, daarom moeten we samen zorgen voor een goede integratie.
Omdat ze hier niet alleen werken maar ook wonen zijn zij inwoner van Noord-Limburg. Zij dragen economisch en maatschappelijk bij aan de welvaart in onze regio.
Taal- en taalontwikkeling, sociale contacten, waardige huisvesting en een veilige omgeving zijn belangrijk voor iedereen. Maar als je uit het buitenland komt en de taal helemaal niet spreekt is het extra moeilijk om je weg te vinden, uit te zoeken wat je allemaal moet regelen en waar je moet zijn. De app bevat ook informatie over het leren van de Nederlandse taal, huisvesting, scholen voor kinderen, omgang met buren, belastingbetaling en nog veel meer.
Toegang hebben tot de juiste informatie is dus heel erg belangrijk. Daarom hebben de gemeenten in Noord-Limburg, als eerste regio in Nederland, een digitaal platform ontwikkeld met informatie in 12 talen. Internationale werknemers, werkgevers en huisvesters hebben via het platform altijd toegang tot actuele informatie over bijvoorbeeld huisvesting, werkgelegenheid, gezondheid, werknemersrechten en relevante wet- en regelgeving. De app bevat niet alleen gemeentelijke en regionale informatie, maar ook landelijke informatie.
De app is beschikbaar in de gemeenten Bergen, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray. Internationale medewerkers ontvangen informatie over de app als ze zich inschrijven bij de gemeente waar ze wonen of bij registratie bij het RNI-loket in Venlo.
‘We zetten er op in dat al onze inwoners, dus ook de arbeidsmigranten, echt mee kunnen doen in onze vitale kernen. Dat ze hier niet alleen komen werken en wonen, maar volop mee leven samen met en tussen hun nieuwe buren in. Deze app is hopelijk de routekaart voor arbeidsmigranten om gelukkig te wonen, werken en leven. Daar zijn de arbeidsmigranten mee geholpen, maar ook hun nieuwe buren.’
Roy Bouten, wethouder Gemeente Horst aan de Maas