

Door proeftuinen met elkaar te verbinden leren we nog meer. ‘Verbonden Peelproeftuinen’ is een regio-overstijgende samenwerking waarin nieuwe gewassen voor de akkerbouw worden verkend en ontwikkeld.
Regio Noord-Limburg ondersteunt diverse projecten en initiatieven die bijdragen aan het gezonder maken van onze regio. Laat u inspireren door onze lopende en afgeronde projecten.
Door proeftuinen met elkaar te verbinden leren we nog meer. ‘Verbonden Peelproeftuinen’ is een regio-overstijgende samenwerking waarin nieuwe gewassen voor de akkerbouw worden verkend en ontwikkeld.
Voor de agro-sector is het belangrijk om aantrekkelijk te zijn en te blijven voor nieuwe medewerkers. De missie van Agro Leeft is het optimaal aansluiten van het onderwijs op de regionale vraag van het bedrijfsleven naar voldoende en goed gekwalificeerd personeel.
Asperge: de koningin van de groente heeft er eeuwen over gedaan om via Italië en Frankrijk begin twintigste eeuw in onze regio te aarden. Asperge houdt van lichte en droge zandgrond.
Door een groeiende wereldbevolking neemt de vraag naar voedsel flink toe. De behoefte aan alternatieve eiwitten is daardoor ook toegenomen. Naast dierlijk eiwit is het belangrijk om ook te kijken naar andere eiwitten zoals plantaardig eiwit en insecten-eiwit.
Er is een nieuw kippenhouderij-concept ontworpen voor legkippen. In dit concept worden de kuikens geboren op het bedrijf waar ze later ook de eieren zal leggen. Welke positieve effecten zijn er?
Treed binnen in het Land van de Makers
Land van de Makers is de grootste vereniging van maakbedrijven in de Noord-Limburg. Door samen te werken aan belangrijke thema’s, bedrijven met elkaar te verbinden en kennis-, en innovatieprojecten op te pakken ontstaat een sterkere maaksector in een aantrekkelijke (economische) regio.
Crossroads Limburg is dé verbindende partij voor ondernemers, ondernemersplatformen en het onderwijs in de regio Noord-Limburg.
Grensgemeenten zoeken samenwerking
Hemelsbreed liggen ze misschien op een steenworp afstand van elkaar, maar de onzichtbare landsgrens scheidt (bewoners van) grensgemeenten heel duidelijk van elkaar. Jammer, want samenwerking kan heel vruchtbaar zijn. Praten met elkaar helpt om barrières te slechten en contacten te verdiepen.
Een internationale krachtsinspanning
De transitie naar een niet-fossiele, circulaire economie is een urgente en complexe opgave voor de samenleving en zeker ook voor het bedrijfsleven. De manier waarop we produceren en consumeren is aan een forse herziening toe. Alleen in een gezamenlijke inspanning tussen overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven kan economisch gedrag nieuwe, noodzakelijke vormen krijgen. Landsgrenzen zijn hierbij van ondergeschikt belang, want het gaat om een internationale opgave.
Noord-Limburg houdt talent binnenboord
Dat Noord-Limburg er baat bij heeft als jong talent aan de regio wordt verbonden, is duidelijk. Daarom zijn er drie projecten ontwikkeld die dat jonge talent kunnen boeien en binden: Regio in je Rugzak, Meet the Youngsters en Traineeprogramma Noord-Limburg.
Iedereen kan afval als grondstof gaan zien
Ook op kleinere schaal kunnen stappen gezet worden als het gaat om duurzaamheid. Zo bekijken de gemeenten Venlo en Beesel hoe ze een heleboel kleinere ondernemers en inwoners zover kunnen krijgen dat ze hun afvalstromen beperken. Dat kan bijvoorbeeld door meer spullen naar de kringloop te brengen of naar repaircafés.
Keten van goederen en transport onder de loep
Er ligt een flinke opgave in de verduurzaming van logistiek en transport. Vragen over goederen en activiteiten in de zogenoemde supply chain zijn er genoeg. University Maastricht (UM) en Fontys zoeken naar baanbrekende antwoorden.
AI betekent Artificial Intelligence ofwel kunstmatige intelligentie
Big data is hot. Enorme hoeveelheden informatie die heel divers is en met grote snelheid binnenkomt, kan oplossingen bieden voor allerlei soorten problemen. Maar hoe pak je al die data aan? Dat kun je leren op de Brightlands Data Science & AI Academy Venlo.
Agrosector vraagt om nieuwe technologie
In de hele agrosector zie je dat nieuwe toepassingen van technologie steeds belangrijker worden. Daardoor kan efficiënter en met minder mensen gewerkt worden. Onderwijsinstelling Fontys komt graag tegemoet aan deze behoefte van agro-ondernemers.
Pluimveehouderijen op nieuwe leest
Waarom zou je een kip het graan en de mais geven waar je vier mensen mee kunt voeden, terwijl de kip en haar eieren maar voedsel voor twee mensen oplevert? Die vraag leidde uiteindelijk naar het Poultry Research Center, waar innovatieve methoden worden ontwikkeld om duurzaam kippen te houden.